Samo za poremećene

Trudi se da u slalomu izbjegneš salve nedefinisanog i apstraktnog, inače će te rijeke mog svijeta odnijeti

27.11.2016.

Trump, Castro, Marx, lijevo je loše a desno je dobro

Kad sam odlučio da moj akademski put ide ka ekonomsko-kvantitativnim strujama, prvo što je moj infantilni um pomislio jeste kako trebam pročitati Kapital od Marxa kako bih bio "prosvjetljen" zaboga aman zaman. Helem, prođoše 2 godine kako sam ga počeo iščitavati i znate šta? Nikad mi se nije više gadio socijalizam, anti slobodno tržište i sve što s njim dolazi. A evo kako se sve to izdešavalo:

Kao što možete zaključiti kroz moje postove od prije cirka godinu i po i jače, naginjao sam politički lijevo. Sa svojim fakultetskim angažmanima i praktičnim susretima sa finansijskim sistemima, političkim introspektivama i uz otkriće alternativnih medija, shvatio sam nerealnost, djetinjastost i kognitivnu disonancu svojih neispravnih i iracionalnih pogleda na svijet i okrenuo sam se za 180 stepeni doslovno i metaforički.

Možda bi čitaocu lakše bilo da se vratim na Marxa: na lijenguzu koji je mrzio ponedjeljke, koji u svoje 64 godine života nije bio sposoban da nađe posao, već živio na teret svojih bogatih aristokratskih prijatelja. Takva osoba je predstavila svoju ekonomsko-društveno-političku teoriju, koja je naposlijetku bila odgovorna za smrt miliona i miliona ljudi, godina i godina gladi, stoljeća i stoljeća društvenog nazadovanja, te stotina i stotina diktatora. Iako ja kao ekonomista moram priznati da je Karl Marx iznio adekvatnu kritiku kapitalizma, njegov prijedlog rješenja je blago rečeno društveno suicidalan, što empirijski dokazi i govore.

Heh, jašta ba. Nego, u principu, lijepo je biti filantrop i darežljiv i izjednačiti klase i uzimati od bogatih i davati siromašnima i sve faktore proizvodnje dati diktatorskoj državi. SAMO ŠTO NIJE LIJEPO. Lijepo je kada neki bistar preduzetnički um osnuje privatnu kompaniju, koja plasira proizvode koja je konkurencija svojom kvalitetom, cijenom itd. pa obogatiš tržište inovacijom. Pa stvoriš stotine i stotine radnih mjesta i zaposlenike sa raspoloživim dohotkom koji povećava ukupnu potrošnju, povećava agregatnu državnu potražnju, smanjuje prosječnu kamatnu stopu, stabilizira finansijski sektor, stabilizira inflaciju, održava zaposlenost i raste životni standard... Al Marx se naš'o pametan znaš, pa igra na emocije, kao i svi neoljevičari i liberali (Klintonko poserem ti se usta TRUMP 2016). Feels over reals, što bi konzervativci rekli. Marx je ostao u smetljištu historije, baš kao i diktator Castro i sirovi ubica djece Guevara. Ljevica i socijalizam daju što veću centralističku moć državi, povećavaju birokratiju i čvrsto kontrolišu i ograničavaju tržište. S druge strane, ja vjerujem u što manju birokratiju u jednoj zemlji, sa što manjom "piramidom" (pomoćnik ministra za prosvjetu upravnog odbora Istočni Drvar LOL), što slobodnije tržište sa minimalnim i skoro nepostojećim porezima, sa otvorenim kapijama za preduzetništvo i privatizaciju, vjerujem u minimalistički kapitalizam i slobodnu trgovinu.

Vjerujem u sve ono što bi oni da ukinu.

Pravi ekonomski intelektualci za mene su Friedman, Hayek i ekipa (chicago school, austrian school), pravi lideri su Ronald Reagan a ne smrdljivi globalisti i establišment, Ataturk otac turskog sekularizma a ne propali sultani (Erdogan bey, sen bitireceksin sonra!), Putin brat a ne Josif brkati itd itd.

A kod nas, pa kod nas bolje da je onaj frajer beskućnik kod Konzuma na čaršiji kralj faraon car sultan patrijarh papa i reis ove karine od države, nego ovi zeleni i crveni i plavi

I tako sam se skinuo sa kvazimedija CNN NBC MSNBC BBC Washington Post i ostatak liberalne medijske mašinerije, i prešao na alternativne medije: Bloomberg, Breitbart, Rebel Media, Info Wars. To bi bio početak mog transfera sa jedne strane političkog kompasa na drugi, i nikad se nisam potpunije osjećao. Populizam je eliksir života za dušu.

I zato, sljedeći put kad spomeneš Klintonku, Obamčugu, Kastra, Markel gilfaču il onog francuskog smrada Hollandea što su ga ilegalci iz Čada izabrali, pljunut ću te u facu licemjernu ljevičarsku huškačku jebo li te Lenjin dildom u pičku nerazjebanu.

Nakon Brexita, Therese May i veličanstvene pobjede Trumpa, s radošću iščekujem izbore u FRA, ITA, AUS, GER da desničarski populisti dođu na vlast pa da više odjebemo sa ovim društvenim marksizmom, političkom korektnošću i ostalim kancerima zapadnog društva...

Samo za poremećene
<< 11/2016 >>
nedponutosricetpetsub
0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Eto, to.
"Većina ljudi ne želi plivati prije nego to i umije. Zar to nije duhovito? Naravno da ne žele plivati! Ta rođeni su za tlo, ne za vodu. I naravno da ne žele misliti; ta oni su stvoreni za život, ne za mišljenje! Tako, a ko misli, ko od mišljenja pravi glavnu stvar , taj u tome može doduše daleko dospjeti, ali takav je pak tlo zamijenio vodom, a u njoj će se jednom utopiti!"

Hermann Hesse - Steppenwolf

MOJI FAVORITI
Između zemlje i neba
izlog jeftinih mladića
Raznosiš mi blato po kući
Blog before time
Crtice o vječnom
Čovječje vrste kći
Superpenzioner
Osećaji...
Dio moga tijela
I can be your whore.
Sometimes...
Inanis
overthinker
Ispod neba
Klasični Liberal
Nemir skitnice
Ja, ostali i Koševo
na tragu Tajne.
Buđenje svijesti
...say no to me...
Melancholia
ZA ONE KOJI RAZMIŠLJAJU
Na Tavanu
daleko
više...

BROJAČ POSJETA
17970

Powered by Blogger.ba